Adopsjon

Ønsker du å adoptere fugl?

Fugleteamet ønsker å finne så gode hjem som mulig til alle våre fjærkledde venner. Noen av fuglene vi adopterer bort vet vi ikke forhistorien til og det kan derfor hende de trenger litt ekstra tid og tålmodighet for å slå seg til ro.  

Noen har særskilte behov det må tilrettelegges for mens andre nærmest valser inn og synes det er topp å endelig få sin helt egne familie. 

For oss er det dyrets beste som står i fokus men vi er også opptatt av at familien skal fungere som helhet.  Fugler er sosiale dyr og vil være familiemedlemmer- du/dere blir flokken deres.  

Før du bestemmer deg for å skaffe deg fugl, enten via oss, fra en oppdretter eller privat, ber vi deg om å tenke gjennom følgende: 

Har jeg tid til en eller flere fugler?

Fugler er flokkdyr, og det anbefales å holde minst to fugler sammen slik at de kan holde hverandre med selskap når du ikke er hjemme. Har du ikke hatt fugl/fuglearten du ønsker deg tidligere, skaff deg nok kunnskap om arten FØR du bestemmer deg. Vi anbefaler også at fuglen/e får minst 4 timer utetid av buret hver dag. Økt kunnskap gir økt dyrevelferd. Når vi vet bedre, gjør vi bedre. 

Har jeg råd til å ha fugl?

Det å ha kjæledyr koster penger og også fugler trenger jevnlig helsesjekk, helst en gang i året i tillegg til veterinærbesøk ved sykdom. 

Har du noen til å passe på fuglen/e når du er bortreist?

Hvis nei, har du råd til å ha fuglene på pensjonat?  Sjekk gjerne muligheten for fuglepass hos dine lokale dyrepensjonat og husk i så fall å bestille plass i god tid! 

Hva om noe skjer med meg? Har jeg noen som kan overta ansvaret for fuglen og gi den det hjemmet den trenger? 

Ved anskaffelse av fugl (særlig store fugler som lever lenge) anbefaler vi at du tenker over om du har venner eller familie som er villige til, har lyst og mulighet til å overta fuglen for en periode eller permanent.  

Mange fugleeiere inkluderer fuglen/e sine i et testamente der det står hva som skal skje/hvem som kan overta fuglen og gi den det hjemmet og livet den fortjener. Fugleteamet vil etter hvert tilby en testamentarisk forsikring hvor vi mot et årlig vederlag tar imot fuglen/e din/e dersom noe skjer med deg. 

Kan jeg gi fuglen/e et godt liv resten av dets/deres naturlige levetid?

Undulater kan leve opptil 18 år, kanari 8-10 år, nymfekakadue 25-30 år, meyer 40 år og grå jako 60 år. Andre arter kan nå den anselige alder av 120 år!  

Når vi adopterer bort fugler til nye hjem, ønsker vi at skal det være for resten av dyrets naturlige levetid. Det er svært belastende for en fugl å bytte hjem stadig vekk så det er viktig at du er innstilt på at du er eneste eier resten av fuglens liv og ikke bare inntil det blir en endring i familien.  

Visste du at studier utført i USA avdekket at nesten 80% av fugler blir omplassert minst en gang i løpet av sitt liv? Dette er en veldig trist situasjon da vi vet at fugler knytter seg sterkt til menneskene sine og kan bli utrygge og i verste fall få psykiske utfordringer av å bli flyttet fra hjem til hjem.  

Har jeg sjekket om jeg eller noen av mine nærmeste har allergi?

Er det noen i din nærmeste familie som har allergier? Selv om fugler ikke har pels er det mange som er allergiske mot støvet de produserer. Spesielt gjelder dette nymfekakaduer, kakaduer og grå jako. 

Vi anbefaler at du og familie som ofte er i hjemmet sjekker seg for allergi mot fugl før du evt går i gang med adopsjonsprosessen.  

Har fuglen/e trygge muligheter til å bevege seg og fly i hjemmet mitt?

Sørg for å fuglesikre hjemmet ditt. Dette innebærer å fjerne alle giftige planter, stearinlys, røkelse etc. og du kan selvsagt IKKE røykesigaretter inne i et hus der det bor fugl. Stekepanner med slippbelegg og airfryer kan heller ikke brukes. Pyrolysefunksjonen på stekeovnen (selvrensingsprogram) må under INGEN OMSTENDIGHET brukes når det er fugler i hjemmet. Tilrettelegg for gode landingsplasser, og tett igjen små sprekker fuglen/e kan presse seg inn i. Sørg for god sikring av vinduer. 

Har jeg tid, kapasitet og lyst til å aktivisere fuglen(e) etter deres behov?

Hver fugl, uansett størrelse, trenger aktiviteter fysisk, mentalt og gjennom sosialisering. Noen fugler trenger først og fremst at du bruker tid med dem for at de skal bli trygge på deg og stole på deg. Andre trenger og krever masse oppmerksomhet, aktivisering, lek og leven for at de skal være fornøyd med tilværelsen. Sett deg nøye inn i hva som er typisk for fugletypen du har lyst på og vurder og det er forenlig med det livet du lever. Fugler har også ulike personligheter så snakk gjerne med oss om hva du har å tilby så kan vi sammen finne den eller de fuglene som passer perfekt hos deg.  

Visste du at de aller fleste fugler elsker klikkertrening? Dette er en god måte å aktivisere fuglen på, det byr på masse hjernestimuli samtidig som det er gøy og du knytter sterkere bånd mellom deg og fuglen(e). Fugler ute i naturen bruker mange timer hver dag på å lete etter mat og det er derfor viktig at de blir stimulert med foreaging og problemløsning når de er i fangenskap.  

Mangel på trening kan føre til helseproblemer og atferdsproblemer. Spesielt viktig er det at fuglen/e får fly fritt i minimum noen timer hver dag for å vedlikeholde flygemuskulaturen. En sterk flygemuskulatur er med å forebygger sykdom som f.eks   luftveisinfeksjoner. 

Fugler omplasseres til nye hjem hvor de kan få utfolde seg, ha et godt kosthold og aktivisering. 

Vi omplasserer ikke fugler til hjem der de må bo i små, tradisjonelle bur.  

Fuglene skal ha minimum 4 timer ute av buret hver dag. Vi omplasserer heller ikke fugler til hjem med katt, fuglehunder eller retriever. Fuglen/e må også ha tilgang til fuglelys (lysstoffrør eller pære kjøpes i dyrebutikk).  

Dersom dette er noe du kan imøtekomme håper vi at du tar kontakt med oss så vi kan matche deg med ett (eller flere) nytt familiemedlemmer!